Arh. Sever Mitrache: Reparații capitale, amenajare, consolidare, restaurare și extindere noul sediu al Judecătoriei Slatina

Provocarea acestui proiect a fost raportată la decizia extinderii imobilului existent, decizie care s-a constatat a fi obligatorie în condițiile în care spațiul pe care îl oferea clădirea monument istoric nu ar fi putut sa asigure funcționarea unei judecătorii pentru municipiu reședință de județ.

Noul sediu al Judecătoriei Slatina după restaurare

Clădirea destinată pentru noul sediu al Judecătoriei Slatina a fost construită în anul 1908, este situată pe str. Mihai Eminescu nr. 16 în Slatina și este o clădire impunătoare, de patrimoniu, clasată ca monument istoric, figurând în Lista Monumentelor Istorice la poziţia 135, fiind înscrisă în cartea funciară cu nr. 55248/25.08.2015.
Clădirea a funcţionat o bună perioadă de timp ca sediul al Băncii Naționale a României, astfel că are asigurate fluxuri separate
pentru public şi pentru personal, registratură, birouri, sală de aşteptare etc.
Imobilul este amplasat în apropierea actualului sediu al instanţei, lângă unul din parcurile oraşului, respectiv Parcul Eugen lonescu, în zonă fiind situate şi sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, sediile Parchetelor de pe lângă Judecătoria Slatina şi Tribunalul Olt, precum şi majoritatea birourilor de avocaţi, notari şi executori judecătoreşti.
De asemenea, în apropierea imobilului sunt amenajate mai multe parcări, clădirea dispunând ea însăși de o curte interioară și de o parcare proprie.
Imobilul a fost trecut din domeniul public al municipiului Slatina și din administrarea Consiliului Local Slatina în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Justiției conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 630 din 28 iulie 2015.

Clădirea înainte de restaurare

Argument

Între a lăsa imobilul neutilizat în continuare după ce a fost succesiv proprietatea mai multor instituții publice - riscând să intre
într-un proces de degradare rapidă - și compromisul extinderii, am ales a doua variantă.
În contextul în care în imediata vecinătate se afăa Casa Fântâneanu, clădire în stil eclectic de jumătatea secolului al XIX - lea și Muzeul Județean, fost Palat Administrativ cu influențe baroce neoclasice edificat la sfârșitul aceluiași secol, am decis extinderea Judecătoriei (fostul sediu al B.N.R), cu arhitectură neo-românească de început de secol XX cu un cub cu muchia de aproximativ 10 m pe care ni l-am dorit cât mai neutru.
Referitor la imobilul monument istoric, în afara lucrărilor de restaurare, intervenția cu care ne mândrim este redeschiderea luminatorului zenital de peste holul etajului și faptul că după 40 de ani de neutilizare casa primește o nouă viață.

Clădirea după finalizarea implementării proiectului de consolidare, restaurare, conservare, reabilitare, amenajare și extindere

Proiect finalist la Bienala Națională de Arhitectură - Ediția 2023, Secțiunea "5. Restaurare"

DATE PROIECT

Proiectant de specialitate Biroul de arhitectură SM General Invest - Slatina
Arhitectura șef proiect - arh. Sever Mitrache

Structură ing. Alexandru Mitrache, ing. Laura Cristina Mitrache

Instalații Vicam CM - ing. Victor Sorin Lăcătuș

Expertiza tehnică ing. Mihai Ursăchescu, ing. Adrian Stănescu, ing. Alexandru Moga

Studiu topo Millenium Topografica

Studiu geotehnic P.F.A. Peligrad Aurel Dănuț - ing. geolog Aurel Dănuț Peligrad

Antreprenor - constructor Artemis Industrie

Localizare obiectiv Str. Mihai Eminescu nr. 16, Slatina - Județul Olt

CONEXIUNI

Bienala Națională de Arhitectură 2023

https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/420/

Next
Next

ABRAL Art Product: restaurare Biserica Rusă “Sfântul Nicolae” Ghica din București - Etapa 1