AGENDA
Evenimente din activitatea Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice, precum și din domeniul complex al studiului, cercetării, protejării, conservării, restaurării și punerii în valoare a patrimoniului istoric, cultural și arhitectural național și universal.
Dana Postolache și Ioan Darida: Expoziția “O viață dedicată restaurării”
Vineri, 25 aprilie 2025, a avut loc la Muzeul de Artă Ion Jalea (str. Arhiepiscopiei 26) din Constanța vernisajul expoziției “O viață dedicată restaurării”, precum și lansarea Volumului 13 “Caietele Restaurării 2024". Au prezentat: D-na. dr. Luminita-Dana Postolache, expert restaurator (membru UNRMI), D-l. dr. Ioan Darida, expert restaurator (membru UNRMI) și D-l. dr. Eduard Andrei, critic de artă.
UNRMI a participat la Ședința inaugurală a CCPMA din cadrul Facultății de Construcţii şi Instalaţii Iași
UNRMI a participat la Ședința inaugurală a Consiliului Consultativ pentru Parteneriat cu Mediul de Afaceri (CCPMA) din cadrul Facultății de Construcţii şi Instalaţii, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi” din Iași. Din partea UNRMI a participat reprezentantul său pe regiunea Moldovei, D-l Ionuț Alexandru Borta de la firma INNOVO GRAPH.
O nouă sesiune din programul de practică pentru studenții arhitecți organizat de UNRMI și membrii săi - 14-16 aprilie 2025
În zilele de 15 și 16 aprilie 2025 studenții din anul III de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, însoțiți de profesori, au participat la o nouă sesiune din programul de vizite de practică ghidate pe șantierele de restaurare și reabilitare a unor obiective din București - program inițiat și organizat de Comitetul Director Național al UNRMI și implementat de membri săi.
Adunarea Generală Ordinară anuală a UNRMI pe anul 2025 a avut loc la Constanța
UNRMI a organizat Adunarea Generală Ordinară anuală a membrilor săi la Constanța, în Hotelul Malibu din stațiunea Mamaia, în perioada 04-06 aprilie 2025. Locul de desfășurare al Adunării Generale a fost stabilit în directă legătură cu finalizarea amplului și complexului proiect de restaurare al clădirii monument istoric a Cazinoului din Constanța. Adunarea Generală a avut loc în Sala Ovidius a Hotelului Malibu sâmbătă 5 aprilie și a fost organizată de Comitetul Director Național al UNRMI.
Castelul Pocol din Baia Mare a intrat oficial în restaurare
În data de 3 martie 2025 a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru restaurarea și reabilitarea obiectivului monument istoric Casa Pocol - o clădire de patrimoniu ajunsă într-o fază înaintată de degradare. Astfel, una din cele mai cunoscute clădiri de patrimoniu din Baia Mare intră oficial în reabilitare. Antreprenor-constructor este firma EURAS - membru UNRMI.
Finalizarea implementării proiectului de restaurare a Bibliotecii Franceze Omnia din Craiova
Așa cum au promis, colegii de la RASUB Construct și echipa de implementare a proiectului de restaurare a clădirii monument istoric Biblioteca Franceză Omnia din Craiova, au finalizat proiectul înainte de termen la jumătatea lunii martie 2025. În curînd va avea loc recepția lucrărilor și predarea clădirii către beneficiar.
O nouă viață pentru Cazinoul din Constanța: povestea proiectului de restaurare
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România, fiind un simbol al orașului și o amintire inedită pentru fiecare turist de la malul mării din ultimii 110 ani. Astăzi ne aflăm într-un moment important al istoriei sale – finalul proiectului ce i-a redat demnitatea și strălucirea pe care le-a avut în trecut, și revenirea sa în viața publicului. Înțelegând că există un atașament real al publicului față de Cazinoul din Constanța, în cele ce urmează vom prezenta care au fost intențiile proiectului.Datorită activității de lobby și consultanță a membrilor asociației ARCHÉ, în anul 2018 Cazinoul din Constanța a fost înscris în lista “7 Most Endangered” a Europa Nostra. Acela a fost momentul ce a declanșat procedurile necesare pentru demararea proiectului de consolidare și restaurare.
Restaurarea Palatului Administrativ din Craiova
Palatul Administrativ din Craiova este monument istoric, reabilitarea sa fiind făcută cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul a fost semnat în octombrie 2022. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat de către prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, alături de reprezentantul grupului de firme care a câștigat licitația, în septembrie 2023. De implementarea proiectului complex se ocupă Asocierea de firme Construcții Erbașu (lider asociere) – RASUB Construct – SPA Inovations (membri UNRMI).