Proiect pentru protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției din 1989 de pe Palatul Universității din București
Urmele de gloanțe de la evenimentele de la Revoluția din 1989 și mesajele de pe clădirea Universității din București vor fi conservate și puse în valoare. După ce clădirea a intrat în renovare, multe dintre acestea au fost șterse. Arhitecții caută soluții de integrare acum pentru ce a mai rămas din ele. Balconul Universității se va transforma într-un muzeu unde vizitatorii vor putea retrăi istoria cu ajutorul unor ochelari VR.
Soluțiile propuse de specialiști pentru protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției de pe Palatul Universității
În cadrul unei conferințe de presă organizată marți, 21 ianuarie 2025, Universitatea din București a prezentat studiile tehnice și soluțiile propuse de specialiști pentru protejarea și conservarea martorilor fizici ai Revoluției române din 1989 de pe Palatul Universității din București.
Amplul și complexu proiect de restaurare al ansamblului Universității este menit să contribuie la asigurarea unor spații de învățământ corespunzătoare pentru studenții Universității din București, să înlăture riscul degradării sau distrugerii Palatului Universității și a contribuției culturale, istorice și simbolice a acestuia pentru patrimoniul cultural al regiunii, să valorifice potențialul său și să respecte dreptul la cunoașterea istoriei și a identității culturale.
În cadrul conferinței de presă a fost prezentat și un documentar fotografic detaliat al zonelor de interes, zone cu mărturii sau inscripții din perioada 1989 – 1990.
Astfel, s-au identificat următoarele situații, în ceea ce privește martorii fizici ai Revoluției:
- existența unor zone lizibile, unde există inscripții clar documentate
- existența unor zone în care ar putea exista inscripții, identificate pe fotografiile istorice, care necesită în continuare investigații
- existența unor zone cu straturi succesive de vopsea, care ar putea ascunde alte înscrisuri
- urme de proiectile din timpul Revoluției
Pornind de la studiul paramentului fațadelor exterioare, proiectul pentru consolidarea și restaurarea Palatului Universității din București vizează și punerea în valoare și conservarea, acolo unde soluțiile tehnice permit, a martorilor fizici ai Revoluției, inclusiv, în unele cazuri, prin executarea și amplasarea unor elemente grafice cu identitate vizuală specifică, în zona fațadei adiacente Balconului Universității.
Zeci de mesaje de la Revoluție sunt vizibile pe fațada Universității din București
Peste 50 de înscrisuri, sloganuri și chiar urme de gloanțe se pot observa și acum pe fațada Universității din București. Procesul de documentare se află încă în desfășurare. De exemplu, pe un perete a fost descoperit, sub trei straturi de vopsea, următorul mesaj: “Studenți de la filologie, aici s-a ucis. Călcați cu respect. E sânge”, scrie publicația Observator.
Specialiștii caută soluții pentru conservarea acestor urme istorice, iar mai multe asociații de revoluționari au reclamat faptul că, prin consolidarea și renovarea clădirii, mărturii importante se pierd.
“Am identificat zone cu mărturii lizibile, consemnate fotografic în studiul nostru. Sunt locuri unde există vopsea, sub care este posibil să se ascundă alte mărturii și am găsit urme de proiectile. Urmele deschise, sub forma unor cratere, au fost acoperite cu niște mortare, intervenție care ar trebui reevaluată. Aceasta este o zonă destul de importantă, unde era scris imnul”, a declarat arh. Mircea Căpățână (membru CDN al UNRMI) de la biroul de arhitectură POLARH Design - autori ai proiectului pentru restaurarea ansamblului clădirii monument istoric al Universității din București.
“Refacerea acestui mesaj se va face prin panouri detașabile din sticlă. De asemenea, pentru păstrarea imaginii balconului Universității, se vor crea siluete translucide care să redea momentul istoric. Vizitând balconul, să se poată vedea, într-un sistem VR cu ochelari, imaginile de la fenomenul Piața Universității, cu toată mulțimea”, a explicat Marian Preda, rectorul Universității din București.
Articol preluat și adaptat din revista B6365.ro
Autor: Lavinia Bucur
Dată apariție: 22.01.2025
Surse foto și imagini: Universitatea din București
Proiectul: Consolidare, restaurare fațade,restaurare / înlocuire tâmplărie, reparații învelitoare și șarpanta, reabilitare finisaje și instalații, modificării interioare și amenajari exterioare imobil Palatul Universității din București - Bulevardul Elisabeta nr. 4-12
Proiectul de restaurare este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții și este in curs de implementare.
Echipa proiectului
Proiect Arhitectură: POLARH DESIGN - prof. dr. arh. Virgiliu Polizu (președinte fondator al UNRMI), arh. Mircea Căpățână (membru CDN al UNRMI), arh. Iustin Roceanu
Proiect Rezistență: dr. ing. Lucian Soveja
Proiect Instalații: ing. Ioan Roșiu, ing. Adriana Todor, ing. Florin Popa
Beneficiar: Universitatea din București
Anterprenor-constructor: Construcții ERBAȘU (membru UNRMI) în asociere cu Terragaz Construct, Concelex, Euras (membru UNRMI) și POLARH Design (Membru UNRMI).
Iluminat arhitectural: ERCO
Planșe din proiectul de arhitectură. Sursa: POLARH Design.
Lucrările pentru restaurarea celei mai mari clădiri de educație din România "Palatul Universității din București", începute în primăvara anului 2022, sunt în plină desfășurare. Durata lucrărilor este de 66 de luni, din care 6 luni au fost dedicate activității de proiectare. Proiectul cuprinde consolidarea structurală a întregii clădiri, refacerea învelitorii și înlocuirea elementelor din lemn degradate, restaurarea faţadelor, refacerea decorațiunilor istorice, eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, montarea unui sistem de iluminat architectural și punerea în valoare a vestigiilor arheologice.
O primă etapă a presupus efectuarea unor săpături arheologice în curtea interioară a clădirii istorice.
În urma săpăturilor au fost descoperite fragmente de ziduri ale unor clădiri care au existat și funcționat ca parte a ansamblului Academiei Domnești ”Sf. Sava” – prima școală de învățământ superior din Țara Românească, fondată în 1694 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Zidurile au fost protejate cu geotextil și reacoperite cu pâmânt pentru conservarea pe parcursul lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii.
Una dintre primele etape a fost consolidarea corpului de clădire al Facultăţii de Istorie, etapă în care s-a realizat turnarea fundațiilor de beton, urmată de consolidări la etajele superioare. În același timp, s-au efectuat teste esențiale pentru viitorul sistem de iluminat arhitectural și au început lucrările de curățare a fațadelor.
O echipă Polarh Design (Membru UNRMI - firma de arhitectură care se ocupă de proiectare pentru consolidarea și restaurarea celor 5 corpuri ale Universității din București), împreună cu specialiști din partea ERCO - Germania (una dintre cele mai importante firme de iluminat arhitectural din lume) şi cu ajutorul constructorului Construcții Erbașu - membru UNRMI), au făcut probe în teren pentru iluminatul arhitectural al fațadei Palatului Universității din București în luna mai 2023.
După consolidare și restaurare, Palatul Universității va fi iluminat arhitectural
În cadrul lucrărilor de consolidare și restaurare a celor 5 corpuri ale Palatului Universității din București, va fi reconstituit, pornind de la fotografii, uimitorul fronton cu vultur și grifoni, distrus de bombardamentele din 4 aprilie 1944.
Palatul Universității este un monument istoric de importanță națională și a fost inaugurat în ziua de 14 decembrie 1869, în prezența Regelui Carol I. Palatul Universității a fost construit în 3 etape distincte, majoritatea corpurilor datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.
Palatul Universității are acum 40.000 de mp. și fost construit pe locul fostei Academii Domnești, care funcționa în incinta Mănăstirii Sf Sava. Practic, Universitatea este amplasată pe un sit istoric, care a ieșit la iveală în urma săpăturilor arheologice efectuate în ultimii ani. Lucrările de consolidare și restaurare au început în ianuarie 2023, iar până în vara anului 2024 va fi finalizat primul corp al monumentalei construcții, cel al Facultății de Istorie.
Probele de iluminat arhitectural din luna mai 2023
Arh. Mircea Căpățână: "Am rugat partenerii noștri de la Firma Erco din Germania, cei cu care am dezvoltat conceptul de iluminat arhitectural, să ne sprijine şi să aducă corpurile de iluminat în teren pentru a le testa, deoarece este altceva atunci când faci o simulare pe calculator și cu totul altceva când vezi efectele în teren, în mod real. Sub coordonarea unor specialiști în “lighting” din partea Erco, împreună cu noi şi cu ajutorul constructorului s-au montat provizoriu corpurile de iluminat pe fațadă, această însemnând partea din dreapta - ultimele două travei ale frontonului triunghiular, cel cu basorelieful - și o travee din dreapta frontonului. Nu a fost prea ușor, pentru că a trebuit să restricţionăm provizoriu circulația pietonală pe domeniul public, până când am reușit să montăm corpurile de iluminat, și încă o oră, în care am reușit să facem reglajele. Rezultatele au fost destul de spectaculoase, mulţi trecători s-au oprit, au fotografiat și unii chiar au pus întrebări, iar acum bucureştenii cred că așteaptă cu interes să fie iluminată toată fațada. (...) Am realizat aceste probe cu una dintre cele mai mari firme de iluminat arhitectural din lume, ERCO din Germania, care are unele dintre cele mai eficiente corpuri de iluminat. Odată că rezistă foarte mult în timp, sunt acreditate pentru 100.000 de ore de funcţionare, ceea ce este foarte mult comparativ cu produse similare de pe piaţă. În al doilea rând, au niște proiectoare foarte versatile, cu o optică reglabilă. Cu același proiector poți să obții foarte multe efecte, unghiuri mai înguste, mai largi și toate din modificări ale lentilelor. Tot ei au venit și cu doi specialiști de la biroul ERCO care se ocupă de Europa de Est, un lighting designer și un specialist care a supervizat montajul și punerea lui în operă. Am apelat la constructor, firma Construcţii Erbașu, pentru partea de montaj, a fost nevoie de unul realizat la înălțime, fără schele, doar cu nacele. A fost un efort deosebit şi lăudabil din partea constructorului, muncitorii au stat 12 ore, până noaptea târziu, ca să facă montajul și ajustajul în teren. Odată montate corpurile de iluminat le-am pornit, apoi a fost nevoie să le reorientăm tot cu nacele. Am avut nevoie de o întreagă logistică pentru aceste probe de iluminat, nu a fost chiar atât de simplu".
Fotografii: Arh. Mircea Căpățână (POLARH Design) și Bogdan Popescu (Construcții ERBAȘU).
CONEXIUNI
Aici este dispobibil articolul din B365.ro
https://b365.ro/mesajele-de-la-revolutie-de-pe-cladirea-universitatii-din-bucuresti-vor-fi-conservate-specialistii-cauta-solutii-pentru-a-le-salva-554663/
Aici poate fi consultat documentarul foto integral “Universitatea din București. Inscripții și urme de gloanțe fațade 1989 – 1990”.
https://unibuc.ro/wp-content/uploads/2025/01/Documentar-foto-Universitatea-din-Bucuresti.-Inscriptii-si-urme-de-gloante-fatade-1989-1990.pdf
Aici este disponibilă o serie de propuneri de conservare și punere în valoare a martorilor Revoluției rezultate în urma studiului paramentului fațadelor exterioare ale Palatului UB.
https://drive.google.com/drive/folders/1htBTy1LaujXi_NXwrRxjXQYcwRtpu0SQ
ERCO - LED luminaire manufacturer for architectural lighting
https://www.erco.com/en/