Profesia de arhitect în Europa: Studiul Sectorial al Consiliului Arhitecților din Europa (ACE) 2024
Studiul sectorial este un studiu bienal comandat de Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) și cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, care colectează și analizează date statistice, sociologice și economice despre arhitecții europeni, piața arhitecturală și practicile arhitecturale. Cercetarea din 2024 marchează cea de-a noua ediție a acestui studiu și stabilește un nou record, cu participarea a 29 de țări membre ACE, fiind cel mai mare număr înregistrat de până acum.
Prin acest studiu, se colectează și analizează date statistice, sociologice și economice despre arhitecții europeni, piața arhitecturii și practicile arhitecturale. Bazându-se pe răspunsurile a 28.000 de arhitecți din 29 de țări europene, ediția din 2024 a Studiului a fost extinsă cu noi domenii de cercetare, făcând-o cea mai cuprinzătoare analiză a profesiei de arhitect din Europa.
Acesta servește drept referință indispensabilă pentru oricine este interesat de arhitectură și mediul construit.
Mai mult, studiul sectorial încorporează anchetele naționale din acest an efectuate în Germania de BAK și în Marea Britanie de către RIBA, îmbogățindu-i și mai mult domeniul de aplicare.
Studiul sectorial din 2024 arată că acum există 580 000 de arhitecți în 30 de țări europene, marcând o creștere de 8% în ultimul deceniu.
România este inclusă în studiu, unde procesul de colectare a fost susținut de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu o contribuție semnificativă.
Cele 926 de răspunsuri colectate în urma diseminării chestionarului oferă datelor statistice un nivel de încredre satisfăcător, iar informațiile prezentate au reprezentativitate reală pentru membrii Ordinului.
Printre evoluțiile notabile evidențiate de Studiul Sectorial ACE 2024:
La nivel european, piața construcțiilor din România ocupă locul 13 ca mărime
Sectorul construcțiilor din România este în creștere începând cu 2022, conform datelor din raport
În medie, un arhitect din România alocă 10 ore pe an dezvoltării profesionale continue
În România, veniturile salariale ale arhitecților s-au mărit de 2,55 ori din 2014 încoace, în timp ce piața construcțiilor a crescut de doar 2 ori
Valoarea pieței serviciilor de arhitectură este de 26 de miliarde de euro, reprezentând doar 1% din piața totală a construcțiilor
Majoritatea arhitecților lucrează cu normă întreagă și o parte semnificativă, 46%, sunt proprietari sau directori de cabinete, mulți operând ca firme mici, independente
Secțiunea din studiu dedicată României.
Statistici pe tipurile de practică în România pe anul 2024.
Tendințe și oportunități
Sustenabilitatea nu mai este opțională: 54% dintre arhitecți proiectează frecvent clădiri eficiente energetic, iar evaluările post-ocupare devin o practică mai răspândită.
Digitalizarea avansează, dar implementarea BIM este încă limitată – o direcție strategică importantă pentru următorii ani.
Deși numărul total al arhitecților crește, percepția privind viitorul pieței este rezervată: la nivel european 37% se așteaptă la scăderi ale volumului de lucru în 2025, comparativ cu doar 19% care anticipează o creștere.
De asemenea, vă recomandăm să consultați și platforma dedicată profesiei de arhitect, ACE Observatory, elaborată pe baza datelor culese la edițiile anterioare ale acestui studiu sectorial și care pune la dispoziția persoanelor interesate sau organizațiilor profesionale informații despre profesie într-un format ușor de accesat.
Studiul sectorial bienal comandat de Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) și cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene poate fi descărcat grtauit de aici (PDF)
https://oar.archi/wp-content/uploads/2025/04/2024-ACE-Sector-Study.pdf
CONEXIUNI
Ordinul Arhitecților din România
https://oar.archi/stiri/studiul-sectorial-ace-2024/?
ACE Observatory - date 2024 România
https://aceobservatory.com/Home.aspx?Y=2024&c=Romania&l=EN
Studiul sectorial bienal comandat de Consiliul Arhitecților din Europa (ACE) și cofinanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene poate fi descărcat grtauit de aici (PDF)
https://oar.archi/wp-content/uploads/2025/04/2024-ACE-Sector-Study.pdf