Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril" din Chilia Veche

Biserica din satul tulcean Chilia Veche, a doua cea mai înaltă biserică din țară, a beneficiat de finanțare europeană pentru lucrările de restaurare prin mecanismul ADI ITI Delta Dunării. Lucrările de restaurare au fost finalizate după circa 4 ani, în decembrie 2023, iar biserica ortodoxă “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Monumentul istoric este unul dintre cele mai impunătoare lăcașuri de cult din Dobrogea - turlele frontale ajungând la 42 de metri înălțime - și este poate cel mai important obiectiv turistic din Delta Dunării, precum și un edificiu reprezentativ pentru patrimoniul cultural al României.

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche după restaurare

Istoric

Temelia actualei biserici s-a pus în anul 1897, pe o fundație de trei metri, din piatră. Lăcașul a fost ridicat din cărămidă, în jurul fostei bisericuțe din lemn, cu o structură metalică pentru care s-au folosit șine de tren. Turlele din față au 42 de metri, iar cupola centrală, 37,5 metri.
Construcţia lăcaşului de cult a fost terminată în anii 1938-1939, însă biserica a avut de suferit atât în primul război mondial cât și în cel de-al II-lea război mondial când a fost folosită ca turn de observație de către armata sovietică.
În anul 2013 edificiul a fost clasificat ca monument istoric.
În anul 2017 au început demersurile de salvare și punere în valoare a monumentului istoric.
În anul 2019 a fost obținută finanțarea europeană pentru proiectul de restaurare a bisericii-monument prin mecanismul ITI Delta Dunări.
În decembrie 2023 lucrările de restaurare au fost finalizate.
Biserica ortodoxă “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este un edificiu reprezentativ pentru patrimoniul național cultural al României.

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche înainte de restaurare

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” figurează în Lista Monumentelor Istorice a Județului Tulcea la poziția nr. 513 având codul L.M.I. TL-II-m-A-21029. Biserica datează din perioada 1897-1936 și este situată în zona centrală a localității Chilia Veche, comună aflată pe malul drept al brațului Chilia al fluviului Dunărea.
Se spune că în urmă cu o sută de ani, pe locurile pe care astăzi se află comuna Chilia Veche, existau doar câteva colibe de pescari. Așezarea a fost ocupată în timp de o populaţie formată din moldoveni și ucraineni veniți din Basarabia vecină.
Atrași de posibilitățile de trai aflate aici, de întinsele locuri cu ierburi pentru pășunat, de pescuitul bogat în apele dulci ale bălţilor, de pădurile și stuful din Delta Dunării, au rămas definitiv pe aceste meleaguri. Principalele ocupaţii ale locuitorilor au rămas de-a lungul timpului aceleași: pescuitul, creșterea vitelor şi agricultura. În timpul dominației otomane, credincioșii au simțit nevoia de a avea biserica și preotul lor permanent, căci le venea greu să treacă Dunărea și frontiera pentru a aduce preot pentru serviciile religioase. Astfel, ei au cerut prin mijlocirea guvernatorului din Sulina, aprobarea sultanului din Constantinopol, ca să-și construiască biserică proprie, și au obținut încuviințare prin firmanul din 1858.
Astfel, a fost construită între anii 1858-1860, o bisericuță din bârne de lemn și căptuşită cu scânduri. Treptat, mica bisericuță a devenit neîncăpătoare, datorită numărului crescând al populației, iar în anul 1897, comitetul parohial în frunte cu preotul, a pus temelia actualei biserici. În primii ani de construcţie, au fost ridicate turnurile de pe latura de vest, zidurile din cărămidă arsă și acoperișul. În anul 1925, prin stăruința preotului paroh, a fost ridicată și cupola mare, susținută de patru stâlpi, iar apoi s-a completat acoperișul și învelitoarea din tablă zincată. În anul 1935, bisericuța veche, rămasă în interior, a fost demolată. Ulterior s-au executat în interior pardoseala din ciment turnat și catapeteasma cu icoanele realizate de pictorul Victor Agapiescu din București.
Astfel, în anul 1936, noua biserică a fost sfințită de către Preasfințitul Episcop Cozma Petrovici și redată astfel cultului. În timpul celui de-al doilea război mondial, biserica din Chilia Veche a fost și observator militar. Bombardamentele din timpul războiului din anul 1941 au pricinuit stricăciuni serioase bisericii, urmând o serie de reparații pe parcursul anilor succesivi. Acestea au avut loc între anii 1943-1949, 1961-1963, 1970-1972, iar în anul 2009 a fost înlocuită învelitoarea bisericii, în întregime.
Începând cu anul 2013, după clasarea edificiului ca monument istoric, s-a pus problema unor lucrări de consolidare și restaurare de mare amploare, care să pună în valoare acest edificiu de cult important pentru întreaga zonă a Dobrogei. 

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche - Plan de situație din proiect

Descrierea proiectului

În 2017 au început demersurile de salvare și punere în valoare a monumentului istoric. În anul 2019 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului “Consolidare, restaurare și punere în valoare a bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - construirea unui centru expozițional și realizarea lucrărilor conexe aferente”.
Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 76 luni (aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare), respectiv între data 05.09.2017 și data 31.12.2023, în comuna Chilia Veche, județul Tulcea. Valoarea totală a proiectului a fost de 22.487.585,31 lei, din care valoarea nerambursabilă a fost de 22.037.833,60 (18.732.158,56 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 3.305.675,04 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național). Obiectivul general al proiectului a vizat creșterea atractivității turistice a Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril prin valorificarea potențialului acesteia, ca urmare a restaurării și consolidării acesteia, în vederea creșterii atractivității turistice la nivel local și regional ca factor care stimulează creșterea economică în zona de implementare a proiectului.

Pentru îndeplinirea obiectivului general au fost conturate următoarele obiectivele specifice:
1) consolidarea și restaurarea obiectivului de patrimoniu cultural – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril cu scopul de a aduce monumentul la starea/forma sa inițială și
2) valorificarea potențialului turistic al obiectivului de patrimoniu cultural – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.
Activitatea de digitizare a obiectivului de patrimoniu cultural: Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril (cod L.M.I. TL-II-m-A-21029) din comuna Chilia Veche, județul Tulcea a fost realizată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Prin lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a Bisericii “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche, a fost redat cultului un monument istoric important, al comunei, al zonei, dar și al țării, așezându-se în același timp peste istoria sa, încă un strat. În acest mod, s-a creat o frumoasă punte între trecut și viitor.
Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Delta Dunării.

Finalizarea proiectului “Consolidare, restaurare și punere în valoare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, construirea unui centru expozițional și realizarea lucrărilor conexe aferente”
Parohia Chilia Veche, în calitate de Beneficiar, a anunțat în 2023 finalizarea proiectului “Consolidare, restaurare și punere în valoare a bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - construirea unui centru expozițional și realizarea lucrărilor conexe aferente”, cod SMIS: 120180, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apelul de proiecte: POR/2017/5/5.1/ITI/1, conform Contract de finanțare nr. 4031/22.03.2019 încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de Autoritate de Management și cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar.
Proiectul s-a derulat în perioada 05.09.2017 - 31.12.2023 în comuna Chilia Veche, județul Tulcea și a avut o valoare totală de 22.487.585,31 lei, finanțarea nerambursabilă a fost de 22.037.833,60 lei, din care 18.732.158,56 lei din FEDR și 3.305.675,04 lei din bugetul național.
Obiectivul general al proiectului a vizat creșterea atractivității turistice a Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, prin valorificarea potențialului acesteia, ca urmare a restaurării și consolidării acesteia, în vederea creșterii atractivității turistice la nivel local și regional, ca factor care stimulează creșterea economică în zona de implementare a proiectului.
Obiectivele specifice ale proiectului au constat în:
1) consolidarea și restaurarea obiectivului de patrimoniu cultural - Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, cu scopul de a aduce monumentul la starea/ forma inițială și 2) valorificarea potențialului monumentului istoric.

Biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Chilia Veche după restaurare

Rezultatele proiectului sunt:
1) consolidarea/ îmbunătățirea imaginii obiectivului de patrimoniu cultural - Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril/ creșterea numărului de obiective de patrimoniu cultural restaurate;
2) valorificarea obiectivului prin diverse activități de informare și promovare (inclusiv digitizare) și 3) creșterea medie a numărului anual de vizitatori cu aproximativ 5,5%.
Proiectul implementat de Parohia Chilia Veche are un impact pozitiv în dezvoltarea turismului local. Conservarea moștenirii culturale este strâns legată și de dezvoltarea turismului: restaurarea și conservarea unui obiectiv de patrimoniu cultural, dacă este completată de o promovare continuă și eficientă, contribuie la dezvoltarea sectorului turistic, sector care la rândul său poate genera puternice efecte economice, sociale și culturale la nivel local / județean / regional / național.

Prin proiectul “Consolidare, restaurare și punere în valoare a bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril -  construirea unui centru expozițional și realizarea lucrărilor conexe aferente”, cod SMIS: 120180, a fost redat publicului larg un obiectiv de patrimoniu cultural restaurat, conservat și amenajat corespunzător în vederea desfășurării unor funcțiuni adecvate, compatibile cu statutul de monument istoric și în deplină concordanță cu viața comunitară și religioasă, astfel încât să poată să își îndeplinească misiunea sa culturală, socială, educativă în comuna Chilia Veche, județul Tulcea și regiunea Sud-Est.
(Vision Engineering & Consultancy)

Date proiect

Obiectiv: Consolidare, restaurare și punere în valoare a Bisericii "Sfinții Arhangheli Mihail Și Gavril" - construirea unui centru expozițional și realizarea lucrărilor conexe aferente
Cod LMI TL-II-m-A-21029
Datare: 1897-1936 (etape succesive)
Amplasament: Sat Chilia Veche, comuna Chilia Veche, județul Tulcea
Finanțare: Fondul European de Dezvoltare Regională / ADR Sud-est / ADI ITI – Delta Dunării / POR 2014-2020 /
Beneficiarul investiției: Parohia Chilia Veche, Comuna Chilia Veche, Sat Chilia Veche str. Dunarii, nr. 89, județul Tulcea
Proiectant general: PATRIMONIU (membru UNRMI)
Șef proiect complex: Arh. Constanța Carp (membru CDN al UNRMI)
Arhitectură: Arh. Monica Chiriac
Proiectant de specialitate structură: ȘTEFĂNESCU PROIECT
Proiectant de specialitate instalații sanitare: TIVAC SERVICII
Proiectant de specialitate instalații electrice: SINVEX MULTISERVICE
Antreprenor- constructor: SCUT Construct (membru UNRMI)
Finalizare implementare proiect: decembrie 2023
Foto: Vision Engineering & Consultancy / Parhohia Chilia Veche / ADI ITI - Delta Dunării

CONEXIUNI

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI – Delta Dunării https://www.itideltadunarii.com

Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI – Delta Dunării - Facebook
https://www.facebook.com/itideltadunarii

Vision Engineering & Consultancy
https://3dvirtual.ro/biserica-chilia-veche/

Telegrama
https://www.telegrama.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=120989&catid=19

Radio Delta
https://radiodelta.ro/biserica-din-chilia-veche-restaurata-cu-bani-europeni/

Parohia Chilia Veche - Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - Facebook
https://www.facebook.com/groups/151362491651471/

Next
Next

Sediul Filialei OAR București