FOCUS
Articole și studii de specialitate, interviuri, eseuri, opinii, apariții editoriale, expoziții, simpozioane, cărți și publicații de arhitectură, evocări, cercetări istorice, expertize - texte pe teme specifice din domeniul complex al restaurării monumentelor istorice și al domeniilor conexe.
Restauratorii și constructorii își apără împreună interesele
Ca să poată interveni și să propună modificări legislative, restauratorii și constructorii își apară împreună interesele.
Trebuie să fim uniți cu organizații mai mari decât noi, care au dreptul reglementat prin lege de a face acest lucru”, subliniază Gabriela Carpov, președinta Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI).
Ipostaze ale locuirii comunităților evreiești din Moldova (1775-1930)
Premiul Secțiunii “10. Publicații de arhitectură”la Bienala Națională de Arhitectură - Ediția XV, 2023
In Memoriam: Călin Hoinărescu - arhitect dedicat comunității și patrimoniului
În data de 25 octombrie 2023 la Muzeul Județean de Artă Prahova “Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești s-a vernisat expoziția și a avut loc simpozionul “In Memoriam Călin Hoinărescu (15 iunie 1944 - 19 mai 2022) - Arhitect dedicat comunității și patrimoniului”.
Atelier de aplicații ale iluminatului arhitectural pentru clădiri de patrimoniu
În data de 20 octombrie 2023, în orașul Dumbrăveni (Județul Sibiu), compania ERCO - lider mondial în iluminatul arhitectural - și Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI) au organizat un “Atelier de aplicații ale iluminatului arhitectural
Importanța tehnologiei în realizarea bazelor impecabile pentru restaurarea monumentelor istorice
Capela ”Sfânta Treime” de la domeniile Știrbei, Buftea, o bijuterie a stilului neogotic apărută între anii 1850-1890, a fost proiectată de arhitectul austriac baron Theophil von Hansen, de origine daneză.
Arcul de Triumf din București: Istoria politică a arhitecturii unui monument
La 1 decembrie 1918, prin Proclamaţia de la Alba Iulia a Adunării Naţionale "a poporului român din Transilvania, Banat şi Părţile Ungariei”, care pecetluia, "pentru toate veacurile”, "unirea acestor provincii româneşti cu Ţara mamă şi cu celelalte surori alipite ei”, se înfăptuia România Mare.
Biserica Banu din Buzău - Considerente privind o posibilă modificare a siluetei
În 1571 Andronic Cantacuzino, viitor Ban al Craiovei, ridica pe un așezământ monahal mai vechi mânăstirea Banu, cea mai reprezentativă mânăstire din perioada medievală, alături de Episcopie.
Mecanismele realizării fotografiei de arhitectură
De la ansamblu și până la detaliu, suntem obișnuiți astăzi să vedem fotografii cu locuințe, cu clădiri cu funcțiuni diverse, monumente și piețe, cu perspective ale unor locuri în care nu știm când și dacă vom ajunge vreodată, fizic.