Carte: Monumente medievale din Bucovina

“Monumente Medievale din Bucovina” (autori Tereza Sinigalia şi Oliviu Boldura) este o carte pentru călătorii sau o călătorie într-o carte; un ghid al monumentelor care te ajută să desluşeşti iconografia şi sensul picturilor murale, povestea monumentelor din Bucovina şi a înprejurimilor; o lucrare scrisă de specialişti pentru toţi iubitorii de patrimoniu şi de turism cultural. Cele 240 de pagini împărţite în 17 capitole oferă informaţii despre: Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Biserica din Pătrăuţi, Biserica din Rădăuți, Biserica din Arbore, Biserica din Bălineşti, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Probota, s.a.m.d., dar şi informaţii despre ce presupune procesul de conservare-restaurare a monumentelor din zonă.

Autorii
Cei doi autori ai textului sunt prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, istoric de artă de prestigiu, expert în arta medievală, cercetător ştiintific la Institutul de Istoria Artei “George Oprescu” al Academiei Române (membru în juriul Trienalei Naționale de Restaurare UNRMI - Edița IX, 2019) şi prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator cu o experienţă de aproape 40 de ani în coordonarea lucrărilor de restaurare a picturilor murale de la numeroase monumente din Bucovina şi nu numai, fost vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI).

“Mănăstirile şi bisericile sunt principalele puncte de atracţie ale zonei, atât cele pictate la interior şi exterior, de faimă universală, înscrise pe Lista Patrimoniului Universal cât şi cele de interes naţional. Viaţa monahală sau comunitar-parohială pulsează în fiecare dintre ele, fiind centre vii de spiritualitate şi chiar de cultură. Muzee de excepţie valorifică piese uneori unice sau rare din patrimoniul medieval, de la broderii, manuscrise şi argintarie liturgică, la icoane, mobilier, veşminte şi piese de arhitectură”
- Prof. univ. Dr. Tereza Sinigalia

Prof. univ. dr. Tereza Sinigalia - istoric de artă

“Pe lângă aspectele cu caracter documentar şi istoric, această publicaţie se referă, într-un capitol aparte, şi la unele probleme generale privind conservarea şi restaurarea picturilor murale. Urmărind o scurtă istorie a restaurării ne-am propus o aducere în prim plan a unui domeniu mai puţin cunoscut dar în urma căruia privitorul descoperă adevaratele valori artistice. De altfel, această carte prezintă numeroase imagini cu pictura ce a fost recuperată de sub acumulări consistente de praf şi fum. În felul acesta am dori o constientizare a efortului depus de către restauratori atât pentru conservarea picturilor cât şi pentru punerea în valoare a moştenirilor artistice transmise în timp”
- Prof. univ. Dr. Oliviu Boldura

Prof. univ. dr. Oliviu Boldura - restaurator

Lucrarea este bogat ilustrată cu imagini reprezentative şi greu accesibile (multe dintre ele sunt realizate în timpul procesului de conservare – restaurare, de la nivelul schelei), cu un text bogat în informaţii dar uşor de parcurs.

Cartea “Monumente Medievale din Bucovina” este editată și publicată atât în limba română cât şi în limbile engleză sau germană, în formate identice.

Monumente Medievale din Bucovina: o carte pentru călătorii
sau o călătorie într-o carte!
- un text bine documentat de autori experți în istoria artei medievale și restaurare
- peste 400 imagini inedite – aeriene, ansambluri din interior și din exterior, detalii ale picturii murale realizate de la nivelul schelei, în timpul restaurării
- harta monumentelor istorice și propuneri de trasee
- secțiuni și planuri de monumente
- informații despre restaurare

Cuprins
- Itinerarii
- Repere istorice
- Oraşul Suceava
- Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava
- Mănăstirea Dragomirna
- Biserica din Pătrăuți
- De la Suceava la Rădăuți
- Biserica din Arbore
- Biserica din Bălinești
- Mănăstirea Putna
- Mănăstirea Sucevița
- Mănăstirea Moldovița
- Mănăstirea Voroneț
- Mănăstirea Humor
- Zona Fălticeni
- Mănăstirea Probota
- Conservarea și restaurarea picturii murale

Monumente Medievale din Bucovina
Editura Asociața Art Conservation Support - ACS, 2010
Format: 235 x 140 mm
Nr pagini: 256, integral color, cusută, coperta cu clape
Text în limba română
Carte în format identic în engleză și germană
Colecția “Vetre de lumină”

Bisericile din Moldova cu picturi murale exterioare constituie o categorie de sine stătătoare în patrimoniul cultural UNESCO. Prin acest volum aducem în fața cititorului o carte despre monumente, despre pictura murală, despre ctitori, despre zugravi, despre principalele momente istorice care și-au pus amprenta asupra monumentelor.
Cartea face parte din colecţia “Vetre de lumină” a Editurii ACS, prin care editura își propune înlocuirea turismului indiferent, ce “bifează” cât mai multe obiective, cu un turism prin care să înţelegem valoarea istorică şi culturală a ceea ce vizităm.
Colecția de carte este concepută de restauratorii picturilor de la monumentele ilustrate, pentru a veni în sprijinul nevoii de informare a iubitorilor de patrimoniu cultural.
Asociația Art Conservation Support (ACS) folosește fondurile obținute prin comercializarea acestui ghid pentru proiecte editoriale și culturale de conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural românesc.

Conexiuni

Editura Asociața Art Conservation Support - Interviu Tereza Sinigalia
https://caietelerestaurarii.ro/2024/01/12/secvente-din-etapele-formarii-domeniului-restaurarii-in-romania/

Editura Asociața Art Conservation Support - Dr. Oliviu Boldura. Restaurare pictură murală. Istorisiri.
https://caietelerestaurarii.ro/2024/01/12/restaurare-pictura-mural-istorisiri/


Previous
Previous

Revista Construcțiilor: prezentarea proiectului de restaurare finalizat al Așezămintelor Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa

Next
Next

RĂDOI Engineering: Digital Twin - Ce trebuie să faceți pentru transformarea digitală în industria AEC?