INAUGURARE: Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna din Pitești, Argeș
La invitația președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, Liviu-Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a fost prezent în data de 7 iulie 2025, la evenimentul oficial de inaugurare a Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna din Pitești, Argeș. Redeschiderea galeriei, în urma unui amplu proiect de restaurare și modernizare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, în valoare de peste 4 milioane de euro, reprezintă o dovadă concretă a succesului parteneriatului dintre ADR Sud-Muntenia și Consiliul Județean Argeș în valorificarea patrimoniului cultural prin fonduri europene.
Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna din Pitești, Argeș după restaurare
La ceremonie au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Florinel Nicolaescu, Ioana Făcăleață, prefectul județului Argeș, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale din județul Argeș.
Liviu Gabriel Mușat a declarat: „Dacă în trecut, ideea unei Românii cu capitala la Argeș era, mai degrabă, o dorință simbolică, astăzi, prin rata excepțională de atragere a fondurilor europene, Argeșul demonstrează că poate fi cu adevărat un județ fruntaș în dezvoltarea regională.”
Proiectul, intitulat „Restaurarea Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna – consolidarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural”, a fost implementat de Unitatea Administrativ Teritorială Județul Argeș în calitate de beneficiar și lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Culturii. În acest context, ADR Sud-Muntenia a îndeplinit rolul de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020, asigurând implementarea eficientă a fondurilor europene. Finanțarea nerambursabilă, cu o valoare totală de peste 3,8 milioane de euro, a fost asigurată prin Axa Prioritară 5 a POR 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului a fost impulsionarea dezvoltării locale prin consolidarea, protejarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al Galeriei. Datorită restaurării și modernizării ample, numărul de vizitatori va crește cu peste 6%, urmând să atingă peste 12.000 pe an.
Lucrările au inclus consolidarea structurii, restaurarea elementelor arhitecturale originale, reabilitarea fațadelor și a acoperișului, modernizarea instalațiilor (electrice, sanitare, termice, ventilație) și amenajarea interioară conform standardelor muzeale. De asemenea, s-au instalat sisteme de iluminat specializate și soluții pentru accesibilitate, asigurând un mediu optim pentru conservarea și promovarea artei.
Istoric
Clădirea a fost construită în 1886, în stil eclectic de factură clasicizantă, pe baza proiectului arhitectului Ion Socolescu, cu destinația inițială de sediu al Primăriei comunei urbane Pitești.
Ministrul Mihail Kogălniceanu a fost cel care a sugerat și a contribuit la construcția muzeului, în urma vizitei sale efectuate la Pitești, și „în conformitate cu prevederile Legii administrative promulgate, în anul 1864, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Clădirea este construită pe două niveluri: parter și etaj, accesul la parter fiind asigurat pe o scară realizată din piatră de Albești, surmontată de o terasă deschisă, cu acces din interior, susținută pe coloane de calcar cu capiteluri corintice.
La parterul supraînălțat, se află un hol mare, din care se accede în camerele laterale concepute simetric și la etaj, pe o scară monumentală de marmură. Sala de consiliu de la etaj prezintă un plafon amplu decorat de pictorul Iosif Materna.
În anul 1886, în Pitești s-a născut pictorul Rudolf Schweitzer-Cumpăna, care după terminarea studiilor în țară, va studia pictura la Berlin și Paris. Reîntors în anul 1909, a expus câteva dintre tablourilor sale în Librăria Mihail Lazăr-Fiu.
În primele decenii ale secolului XX, pictorul, care se stabilise la București, a venit de nenumărate ori în Pitești unde se aflau părinții, prin satele județului Argeș, făcând schițe de case, costume și animale de muncă, sau la Cumpăna, unde tatăl său conducea o exploatare forestieră și de unde a împrumutat numele pe care și l-a adăugat.
Din anul 1968, clădirea devine sediul Galeriei de artă din Pitești, numită, ulterior, „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, ca recunoștință pentru cel care a donat urbei sale natale, Pitești, 147 lucrări de pictură și grafică – semn de aleasă cinstire a meleagurilor natale, copilăriei și adolescenței.
Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” funcționează din anul 1971 în clădirea care până în anul 1970 a adăpostit Primăria orașului.
CONEXIUNI
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia
https://2021-2027.adrmuntenia.ro/fonduri-europene-pentru-cultura-parteneriatul-cj-arges--adr-sudmuntenia-aduce-ar/article/431
Vision Engineering & Consultancy - proiect digitizare
https://3dvirtual.ro/galeria-de-arta-rudolf-schweitzer/