Dana Postolache și Ioan Darida: Expoziția “O viață dedicată restaurării”
Vineri, 25 aprilie 2025, a avut loc la Muzeul de Artă Ion Jalea (str. Arhiepiscopiei 26) din Constanța vernisajul expoziției “O viață dedicată restaurării”, precum și lansarea Volumului 13 “Caietele Restaurării 2024". Au prezentat: D-na. dr. Luminita-Dana Postolache, expert restaurator (membru UNRMI), D-l. dr. Ioan Darida, expert restaurator (membru UNRMI)
și D-l. dr. Eduard Andrei, critic de artă.
Muzeul de Artă Ion Jalea din Constanța.
Expoziția oferă o privire de ansamblu și de detaliu asupra metodologiilor aplicate pentru restaurarea operelor de artă afectate de-a lungul timpului.
Au fost expuse lucrări de artă și documentație de restaurare pentru elemente artistice executate în diverse tehnici: pictură murală și pe lemn, stucaturi și lemn policrom, stuco-marmură - toate fiind componente artistice ale unor monumente istorice importante aparținând patrimoniului national și universal din România, opere ce au trecut prin amplul proces de conservare-restaurare, fiind readuse la viață în ultimii 30 de ani.
Exponatele și imaginile prezentate ilustrează intervenții derulate sub semnul respectului pentru trecut, pentru tot ceea ce este original și importanța demersului de conservare a patrimoniului cultural național pentru viitor.
Afișul expoziției.
Volumului 13 - “Caietele Restaurării 2024"
“Caietele restaurării 2024” (Volumul 13) înseamnă 15 articole semnate de 20 de specialiști în conservarea patrimoniului cultural. De la aspectele teoretice la cele practice, de la cercetare la intervenție, cititorul este invitat să cunoască subiecte actuale, care ajută la creșterea nivelului de informare prin schimb de experiență între specialiști și contribuie la o conservare mai bună a patrimoniului cultural material.
Monumentul, în ansamblul său – tema numărului XIII din Caietele restaurării este strâns legată de activitățile ACS, de proiectele culturale pe care Asociația le desfășoară, dar și de ideea pe care ACS o susține constant: monumentul nu poate fi tratat dintr-un singur punct de vedere și, chiar dacă uneori se intervine doar pe o anumită componentă sau într-o anumită zonă, intervenția trebuie să se raporteze la ansamblu.
Pentru buna conservare a monumentelor trebuie să ținem seama de legătura strânsă dintre componente, de compatibilitate și de efectul materialelor noi, introduse în operă, de modul cum poate influența o intervenție întregul ansamblu.
“Caietele restaurării 2024” (Volumul 13) este disponibil pe Patrimonescu.
Volumului 13 “Caietele Restaurării 2024".
Doamna lect. univ. dr. Dana Postolache - Atelier Danart Restaurări
Doamna lect. univ. dr. Dana Postolache (membru UNRMI) este expert restaurator atestat pe patrimoniu mobil și monumente istorice în categoriile de componente artistice: lemn, lemn policrom și pictură pe lemn.
Doamna lect. univ. dr. Dana Postolache
Și-a început activitatea ca muzeograf la Muzeul Național de Artă a României, activând apoi ca restaurator și ulterior șef de departament al Laboratorului de restaurare pictură pe lemn al Muzeului Național de Artă a României, București. În calitate de șef de laborator, a reprezentat Muzeul Național de Artă, în probleme profesionale, în relație cu alte instituții muzeale din ţară și din afara țării. Începând cu anul 1990, se retrage din activitatea muzeală și lucrează în regim privat, așa cum își desfășoară activitatea și în prezent. Pe parcursul activității ca restaurator, în atelierul domniei sale au fost restaurate mii de obiecte aparținând patrimoniului mobil. Activitatea de atelier a fost îmbogățită prin programe de formare a tinerelor generații de absolvenți de studii universitare, dar și persoane din alte domenii. Rezultatul activității de formator este reprezentat de generații de restauratori bine pregătiți atât teoretic, cât și practic. Implicarea în formarea profesională a tinerilor a fost o preocupare constantă manifestată și prin activitate didactică universitară susținută la catedre de restaurare din București, Craiova, Pitești și Sibiu.
Activitatea de atelier este dublată de numeroase șantiere de restaurare iconostase, tâmplărie istorică, pictură murală din biserici de lemn, dar și pictură murală din biserici de zid în tehnicile al secco și al fresco. Doamna Postolache este autor și coordonator a numeroase proiecte de restaurare, rezultatele experienței sale concretizându-se în multiple articole de specialitate apărute în publicații de profil, dar și prezentări susținute în cadrul Simpozioanelor, Conferințelor naționale și internaționale.
Doamna Postolache este membru fondator al filialei Artă Plastică Religioasă și Restaurare din cadrul UAP București, a făcut parte din Comisia de Componente Artistice și Comisia de Atestare ale Direcției Monumentelor – MCC, iar din 2010 este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania - UNRMI și al Asociației Art Conservation Support.
Domnul lector univ. dr. Ioan Darida - Atelier Danart Restaurări
Domnul lector univ. dr. Ioan Darida (membru UNRMI) este expert restaurator atestat pe patrimoniu mobil și monumente istorice, la categoriile de componente artistice: pictură murală, pictură pe lemn.
Domnul lector univ. dr. Ioan Darida
Activitatea domnului Darida poate fi urmărită pe o perioadă de 40 de ani, timp în care a participat la restaurarea a mii de lucrări de artă restaurate în atelier, dar și șantiere la monumente de arhitectură civilă, de utilitate publică și privată, respectiv la biserici de rit ortodox și catolic. A participat și coordonat și șantiere de restaurare iconostase.
În toată activitatea sa, interesul domnului Darida s-a concentrat și pe domenii conexe ale științelor aplicate domeniului restaurării, dovedind un interes acut pentru lumea materiei și a materialelor vechi și noi. Domnul Darida și-a dublat activitatea de restaurare cu cea de cercetare, participări la simpozioane și conferințe naționale și internaționale, a scris și a publicat o multitudine de articole de specialitate, predă cursuri de profil la Universitățile din Pitești, Craiova și Sibiu și coordonează lucrări de licență și disertație.
Activitatea de formator a domnului Darida, desfășurată atât în atelier, cât și pe șantierele de restaurare formează și pregătește tineri dornici să urmeze și să se specializeze în domeniul restaurării patrimoniului cultural mobil și al monumentelor istorice. Din 1994 până în prezent, în cadrul atelierelor are loc formarea prin școlarizare teoretică și practică a cadrelor de specialitate – restaurare pictură – din reţeaua națională de laboratoare de restaurare afiliate instituțiilor muzeale și sectorului privat, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Formare Culturală, din structura Ministerului Culturii. Domnul Darida a predat cursuri în cadrul programelor teoretice și practice organizate pentru formarea conservatorilor şi restauratorilor, în vederea obţinerii atestatului în restaurare pictură pe lemn și de șevalet. Este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania - UNRMI, al Asociației Art Conservation Support și fondator al filialei Artă Plastică Religioasă și Restaurare din cadrul UAP București.
Despre “Caietele restaurării”
“Caietele restaurării” – o serie de articole științifice dedicate conservării și restaurării patrimoniului cultural, culegeri de metodologii, norme și principii etice și, deopotrivă, mărturii ale experiențelor practice ale cercetătorilor și specialiștilor. Articolele sunt bazate pe experiența specialiștilor restauratori, arhitecți, urbanisti, chimisti, fizicieni, istorici de artă, biologi, petrografi, structuristi ș.a.
Publicația Asociației Art Conservation Support este editată anual în cadrul Editurii ACS din 2012 și a apărut în contextul în care s-au observat o serie de intervenții agresive și abuzive asupra componentelor patrimoniului cultural care, uneori din lipsă de informare, au dus la alterarea iremediabilă a acestora.
CONEXIUNI
Asociația Art Conservation Support (ACS) - Caietele Restaurării
https://caietelerestaurarii.ro
Asociația Art Conservation Support (ACS) - Facebook
https://www.facebook.com/ArtConservationSupport
Doamna lect. univ. dr. Dana Postolache – Interviu
https://caietelerestaurarii.ro/2024/01/12/despre-sistemul-de-scolarizare-cateva-aspecte/
Doamna lect. univ. dr. Dana Postolache – Interviu YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Eu8FjYKLw-U
Domnul lector univ. dr. Ioan Darida – Interviu “Despre restaurare și restaurator”
https://caietelerestaurarii.ro/2024/01/12/despre-restaurare-si-restaurator/
Domnul lector univ. dr. Ioan Darida – Interviu YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=B0sTVQ5g91M
“Caietele restaurării 2024” (Volumul 13) pe Patrimonescu
https://patrimonescu.ro/products/caietele-restaurarii-2024?variant=50025939730770
Muzeul Ion Jalea - Constanța
https://muzeuldeartaconstanta.ro/muzeul-ion-jalea/